Terug naar nieuwsoverzicht

Winterkamperen met de caravan: zo bereid u het goed voor!

WINTERKAMPEREN MET DE CARAVAN: ZO BEREID U HET GOED VOOR!

In de zomer hangen veel Nederlanders de caravan achter de auto, rijden naar de plaats van bestemming en genieten van een heerlijke (zonnige) kampeervakantie. Ook het winterkamperen, met de caravan, wordt langzaam maar zeker steeds populairder. Toch vergt zo’n vakantie een hele andere voorbereiding dan het kamperen in de zomer. Bent u van plan om deze winter met de caravan op pad te gaan? Besteed dan voldoende aandacht aan de volgende punten…

GOED GEÏSOLEERDE CARAVAN

Een goed geïsoleerde caravan is zeker in de winter van groot belang, aangezien het ervoor zorgt dat de kou buiten blijft en het gasverbruik lager ligt. Hoewel de meeste caravans over een goede isolatie beschikken, kunnen er altijd extra maatregelen genomen worden om dit te optimaliseren. Zo kunt u bijvoorbeeld tapijt op de vloer van de caravan leggen, of extra isolatiemateriaal aanbrengen rondom de wielkasten, omdat deze meestal niet goed genoeg geïsoleerd zijn. Een ander punt van aandacht zijn de ramen van de caravan. Hier gaat vaak veel warmte door verloren, maar zijn ze ook essentieel voor een stukje ventilatie. Zoek hier dus naar een goede balans!

HEERLIJK VERWARMDE CARAVAN

Omdat u in de winter gaat kamperen is het belangrijk dat het in de caravan lekker warm is, maar om dit te bereiken is een kachel alleen niet voldoende. De gehele caravan moet namelijk gelijkmatig verwarmd zijn om mogelijke condens te voorkomen. En daarom is een centrale vloeistofverwarming (bijvoorbeeld de Alde Vloeistofverwarming) of een centrale luchtverwarming voorzien van circulatieverwarming (bijvoorbeeld de Truma kachel met Trumavent) de beste optie. Controleer het systeem op voorhand goed, zodat u zeker weet dat deze werkt. U kunt natuurlijk altijd voor de zekerheid een kleine elektrische kachel meenemen.

BEVROREN WATERLEIDINGEN VOORKOMEN

In de winter kunnen de temperaturen erg laag liggen, waardoor de kans op bevroren waterleidingen aanwezig is. U wilt dit te allen tijde proberen te voorkomen. Wanneer de leidingen zich in of rondom het interieur van de caravan bevinden, is de kans klein dat deze bevriezen. De kans op bevriezen is groter als de leidingen zich buiten de caravan bevinden. U kunt deze leidingen beschermen met een vorstbeveiligingskabel. Daarnaast komt het vaak voor dat de watertank in de disselkast van de caravan staat. Indien dit het geval is moet deze naar binnen verplaatst worden, om mogelijke bevriezing te voorkomen. Als er binnen geen aansluiting voor de watertank aanwezig is, kunt u deze gemakkelijk zelf aanleggen. Tevens is het van belang dat u goed op de afvoer let, deze kan namelijk ook bevriezen.

HET GEBRUIK VAN GASFLESSEN

Omdat er in de winter meer gas gebruikt wordt dan in de zomer gaan de gasflessen sneller leeg. Vrijwel alle kampeerders beschikken over een eigen gasfles, maar u kunt er altijd voor kiezen om op de camping een extra gasfles te huren. Wanneer u dit van plan bent is het aan te raden om een lange gasslang bij u te hebben. Daarnaast is het meenemen van een hiervoor speciaal ontwikkeld elektrisch verwarmingselement essentieel, om te voorkomen dat de drukregelaar van de gasfles bevriest.

BEVROREN ELEKTRICITEITSAANSLUITING VOORKOMEN

De kans bestaat dat de kabel van de elektriciteitsaansluiting bevriest. Om dit te voorkomen is het aanschaffen van een kabel die bij alle weersomstandigheden soepel blijft essentieel. Daarnaast is het aan te raden om iedere ochtend de kabel van de grond te halen, zodat deze niet aan de grond vast kan vriezen.

VOORTENT IN DE WINTER

De voortent kan gezien worden als een buffer tussen de kou van buiten en de warmte van binnen. Er bestaan speciale wintervoortenten, die slechts voor een (klein) gedeelte van de caravan staan en een extra sterk frame hebben. Heeft u geen speciale wintertent, dan kunt u eventueel ook een kwalitatief goede all-season voortent gebruiken. Wanneer de kans op sneeuw - op de plaats van bestemming - aanwezig is, kan de tent het beste schuin geplaatst worden, zodat de sneeuw van het dak afglijdt.

WINTERKLARE AUTO

Ook de auto moet winterklaar zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de auto winterbanden heeft en dat er sneeuwkettingen in de auto liggen. Daarnaast is het belangrijk dat u de auto voor de vakantie een grote wintercheck geeft.

Bent u helemaal enthousiast over winterkamperen, maar mist de caravan nog? Kijk dan eens naar ons grote aanbod. Heeft u bepaalde vragen of wilt u meer informatie ontvangen? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen naar 0229-261635.